سولفوریک اسید یک اسید معدنی بسیار سوزاننده است که دارای فرمول مولکولی H2SO4 بوده و از نظر فیزیکی به صورت مایع رقیق و بی رنگ و کاملا محلول در آب است. این اسید دارای خاصیت خورندگی بر روی فلز ، بافت های زنده و حتی سنگ می باشد و در غلظت های بالا دارای خاصیت قوی خشک کنندگی و اکسید کنندگی است.
1- اسید سولفوریک در کشاورزی دارای اهمیت خاصی است به گونه ای که
در حدود 60% از کل تولید این ماده در تولید کود های شیمیایی کاربرد دارد.
2- همچنین حدود 20% در صنایع شیمیایی نظیر تولید شوینده ها ، رزین ها ،
تولید مواد دارویی ، کاتالیزور های پتروشیمی ، حشره کش ها ، ضد یخ ، تولید
آلومینیوم ، کاغذ سازی ، تصفیه آب و ... مصرف دارد.
3- در حدود 6% سولفوریک تولید شده در تولید رنگدانه ها و جوهر ها مصرف می شود.
4- کاربرد اصلی جوهر گوگرد در تولید اسید فسفریک طی واکنش آن با خاک فسفات می باشد.
5- اکثر ترکیبات سولفاته با کمک سولفوریک اسید تولید می گردد. سولفات
آلومینیوم از جمله مهم ترین سولفات ها می باشد که در تصفیه آب و کاغذ سازی
اهمیت دارد.
6- در صنایع تولید آهن و فولاد به منظور اکسید زدایی و جلوگیری از پوسته پوسته شدن
7- در تولید شوینده های صنعتی و در صنایع دباغی و چرم سازی دارای کاربرد
گسترده ای می باشد زیرا دارای خاصیت قوی هیدرولیز چربی ها و لیپید ها و خشک
کنندگی است
.
در صنایع آب و تصفیه فاضلاب برای کاهش PH و و تنظیم میزان اسیدی بودن
معمولا از اسید سولفوریک استفاده می کنند. این اسید فرار نمی باشد و لذا
میزان خوردگی قطعات در آن کمتر می باشد.
نحوه کار این اسید به این صورت است که ابتدا مقدار مشخصی از این اسید را به
مخزن نگهدارنده اضافه میکنیم و سپس بوسیله یک پمپ دیافراگمی که باید
مقاومت بالایی در مقابل خورندگی داشته باشد به محل مورد نظر با دز مشخص
تزریق می شود.
بررسی خاک های ایران از نقطه نظر PH و روش های اصولی اصلاح نمودن خاک های شور و قلیایی
خاک های اسیدی :
خاک در نواحی مرطوب مداوما توسط آب باران شسته می شود . شستشوی خاک موجب خروج
کلسیم ، منیزیم ، سدیم و پتاسیم از خاک گشته و یون های هیدروژن و آلومینیوم جای آن
ها را روی کلوئیدهای خاک می گیرند . پی اچ خاک با افزایش غلظت یون هیدروژن در خاک
کاهش یافته و خاک اسیدی می گردد . اصطلاحات خاک های اسیدی ، خنثی و قلیایی بدون
تعریف اولیه گویا نیستند . در این مقاله پی اچ های کمتر از ۵/۶ تا ۵/۷ خنثی و بیش
از ۵/۷ قلیائی محسوب می گردند .
اسیدی بودن خاک به علت وجود غلظت نسبتا زیادی یون هیدروژن در محلول خاک است . غلظت
هیدروژن موجود در محلول خاک را اسیدیته فعال گویند . یون های هیدروژنی که روی
کلوئیدها قرار دارند ، اسیدیته ذخیره نام دارد ، زیرا غلظت هیدروژن محلول خاک را
در صورت خنثی شدن ترمیم و از افزایش پی اچ خاک جلوگیری می کند . اضافه نمودن مقدار
زیادی از کودهایی که یون هیدروژن را بطور مستقیم و یا در اثر فعل و انفعالات بعدی
آزاد و به خاک اضافه می کنند ( مانند اوره ، نیترات آمونیوم و سولفات آمونیوم که
نیتروژن آن ها در جریان تبدیل به نیترات ، هیدروژن به خاک اضافه می کند ) پی اچ
خاک را کاهش می دهند . سولفات آمونیوم در کاهش پی اچ موثرتر است ، زیرا-۲ SO4 حاصل با کلسیم
و منیزیم ترکیب شده و آن ها را رسوب می دهد و از غلظت آن ها می کاهد .
غلظت یون هیدروژن در خاک می تواند بر فعالیت میکروارگانیسم ها و رشد گیاه موثر
باشد . کمبود عناصر فسفر ، کلسیم ، منیزیم ، پتاسیم و مولیبدن و همچنین زیادی غلظت
آلومینیوم و منگنز در خاک های اسیدی بر رشد گیاه و میکروب ها اثر می کنند . حساسیت
گیاهان نسبت به پی اچ خاک متفاوت است . بعضی از گیاهان مثل آزالیا (azaleas) و زغال اخته (blue berries) خاک های اسیدی
را به خوبی تحمل می کنند و بعضی دیگر مانند یونجه در خاک های اسیدی رشد نمی نمایند
. جدول ۴-۳ پی اچ مناسب رشد مطلوب بعضی از گیاهان را نشان می دهد . مشاهده می شود
که اغلب گیاهان در خاک های خنثی بهتر رشد می کنند . اما رابطه بین پی اچ و رشد
گیاه در ارقام مختلف یک گیاه نیز فرق می کند . به همین جهت ، منابع مختلف با هم
هماهنگ نیستند . شرایط خاک و از جمله پی اچ آن یکی از عوامل موثر در سازگاری ارقام
یک گیاه به شرایط محیطی خاص است . با این حال ، بعضی از گیاهان به علت وابستگی های
خود به موجودات دیگر ، دچار محدودیت هایی هستند . مثلا رشد مطلوب و اقتصادی
بقولاتی مثل یونجه به تثبیت نیتروژن توسط ریزوبیوم ها وابسته است . پی اچ خنثی یا
کمی قلیائی و فراوانی کلسیم ، مولیبدن و کبالت برای فعالیت این باکتری ها ضرورت
دارند . به همین جهت یونجه در خاک های اسیدی عملکرد مطلوب و اقتصادی نمی دهد.
ادامه مطلب ...
نام فارسی | نام انگلیسی | فرمول شیمیایی |
---|---|---|
اسید سولفوریک | Sulfuric Acid | H2So4 |
یکی از موارد مهم در جذب مواد غذایی توسط درختان از خاک ،phخاک است . phبه طور مستقیم روی میکروارگانیسم موجود در خاک و جذب مواد غذایی تاثیر بسیار دارد.
Ph خاک تعیین می کند کدام عنصرها توسط ریشه ها جذب شوند و کدامیک نشوند. عناصری مانند روی ، منگنز ، آلومینیوم ، مس و کبالت در شرایط phاسیدی ، بسیار قابل جذب هستند و در ph بالا نمی توانند توسط گیاهان جذب شوند. این اتفاقی است که در شرایط خاکی باغات پسته استان کرمان صورت گرفته است و موجب شده است که به دلیل phبالای خاک ، کمبود عناصر کم مصرف تقریبا در تمام باغات پسته مشاهده شود. خاک های به شدت قلیایی شده استان کرمان دارای مقادیر بالایی از یون های بی کربنات هستند که تاثیر منفی روی رشد و نمو درختان گذاشته اند و در جذب سایر عناصر مورد نیاز درختان پسته اختلال ایجاد کرده اند.
به طور معمول ، در phپایین یا شرایط اسیدی ، عناصر پرمصرف کمتر توسط درختان جذب می شوند و برعکس در شرایط ph بالا عناصر کم مصرف شانس کمتری برای جذب توسط ریشه درختان دارند.
در این خصوص کشاورزان با اضافه کردن آهک سعی در بهتر شدن وضعیت خاک در باغ ها می کنند که اشتباهی بزرگ است. چون آهک ، phخاک را به شدت بالا می برد و نه تنها بهبودی در شرایط خاک ایجاد نمی کند بلکه به شدت قلیایی شدن خاک را افزایش می دهد.
راه های مختلفی برای اصلاح شرایط خاک و بهبود وضعیتph خاک توصیه می گردد. یکی از این راه ها استفاده از گچ خام است که موجب می شود phخاک به سمت اسیدی شدن سوق یابد و روش دیگر استفاده از اسید سولفوریک می باشد. ادامه مطلب ...
کشت این محصول در سالهای اخیر با کم شدن منابع آب زیر زمینی با حرف و حدیث بسیاری همراه بوده و همواره مسئولین به کشاورزان توصیه می کردند که کشت خود را به محصولات کم آب بر تغییر دهند؛ اما امروزه با یک مشکل اساسی دیگر علاوه بر کم شدن منابع آب زیر زمینی مواجهیم و آن قلیایی شدن خاک منطقه به دلیل نبود تنوع کشت است.
حال شنیده شده که کشاورزان چند سالی است که برای رفع این مشکل و برای اینکه PH خاک را پایین بیاورند اسید سولفوریک و یا سموم دیگر به زمین می دهند که این عمل نه تنها به تدریج موجب فرسایش خاک شده و بافت خاک را از بین می برد بلکه باعث نفوذ این اسیدها و سموم به آبهای زیر زمینی شده و تهدیدی جدی برای سلامتی مردم منطقه است.
برای اینکه حالت قلیایی خاک را پایین بیاوریم مجبوریم به زمین اسید بدهیم
یکی از فاکتورهای اساسی در جذب مواد غذایی توسط درختان از خاک، pH خاک
است. pH خاک به صورت مستقیم روی میکروارگانیسم های موجود در خاک و همچنین
جذب مواد غذایی مختلف تاثیر می گذارد. |